cs
Jazyk
  • en
  • cs
  • hu
  • it
  • es
  • fr
  • de
  • ru

On-premises (privátní server) nebo cloud: Jak si vybrat

7/23/2024
8 minutes

Organizace mají na výběr ze dvou hlavních možností nasazení softwaru pro řízení projektů: cloudové a on-premises. Pomůžeme vám vybrat si správně!

Obsah

Software na vlastním serveru vs. cloudový software
Výhody cloudového softwaru
Výhody softwaru na vlastním serveru (self-hosted)
Easy Project na vlastním serveru nebo v cloudu?
1. Bezpečnost dat v softaweru pro projektové řízení
2. Úložiště softwaru pro řízení projektů
3. Další funkce
Vyberte si způsob nasazení

Software na vlastním serveru vs. cloudový software

Svoboda při nasazení softwaru pro řízení projektů vás staví před volbu mezi 2 možnostmi. Easy Project vám umožňuje rozhodnout se pro řešení na vlastním serveru (self-hosting) nebo cloudové řešení spoléhající na naše datová centra s vysokou úrovní zabezpečení. Ačkoliv jsou obě varianty účinné, musíte vyhodnotit rozdíly a moudře si vybrat.

Výhody cloudového softwaru

Cloudový software pro řízení projektů vám umožňuje plánovat, spolupracovat, řídit a dodávat projekty odkudkoliv na světě. Můžete zobrazovat, upravovat a spravovat soubory prostřednictvím cloudového systému a provádět činnosti v reálném čase bez ohledu na místo. Vzdálený server v cloudu umožňuje okamžité spojení s vaším týmem, což činí řízení projektů rychlé a účinné.

Cloud-based software ilustration

1. Úspora nákladů

Software nasazený na cloudu propojuje zaměstnance po celém světě. To šetří spoustu času a nákladů ve srovnání s různými prostředky komunikace na dlouhé vzdálenosti. Navíc nemusíte projekty se zaměstnanci sdílet jednotlivě. A také je postaráno o úložný prostor.

2. Flexibilita a škálovatelnost

Cloudový software nabízí škálovatelnost podle vašich potřeb bez nutnosti dalších investic do hardware. Také umožňuje přihlásit se prostřednictvím webového prohlížeče. Tedy nemusíte stahovat konkrétní aplikace na různá zařízení a můžete spravovat své úkoly v mobilu.

3. Bezpečnost

S cloudovým softwarem pro řízení projektů s pojí schopnost zabezpečit svá data. Například, když máte hlavní počítač pro ukládání všech dat a tento počítač se pokazí nebo dojde k porušení zabezpečení, nemůžete přistupovat k vašim datům. Nicméně je zde možnost zabezpečit svá data prostřednictvím cloudového systému přidáním dvoufaktorového ověřování. To brání kyberzločincům v hackování vašich dat nebo vyhrožování.

4. Mobilita a kooperace

Cloudové řešení udržuje všechny vaše obchodní aktivity na centrálním místě. To znamená, že vaši zaměstnanci mohou sledovat a aktualizovat stav každého projektu, i když cestují.

Například, pokud je obchodní zástupce na návštěvě klienta a náhle obdrží platbu, může se přímo přihlásit na svůj účet ve vašem nástroji pro řízení projektů a přidat detaily platby.

5. Informace v reálném čase

Pokud si vyberete cloudový nástroj, pomůže vám generovat informace v reálném čase a aktualizovat stádia projektu. Tato data vám pomáhají sledovat výkon zaměstnanců, jejich účinnost a produktivitu, tedy můžete činit informovaná rozhodnutí.

6. Automatické aktualizace softwaru

Cloudový software pro řízení projektů je automaticky aktualizován poskytovatelem, což eliminuje potřebu ručních aktualizací a snižuje nároky na IT.

7. Obnova dat po havárii

Cloudové řešení nabízí robustní schopnosti obnovy po havárii, s daty bezpečně zálohovanými a přístupnými i v případě selhání systému na vlastním serveru.

Mapa hostingových center Easy Project po celém světě

Mapa hostingových center

Výhody softwaru na vlastním serveru (on-premises)

Self-hosted neboli on-premises znamená používání vlastního serveru pro provoz softwaru, kde budete potřebovat pomoc vývojáře. Pro databázi je nutné najmout hostingovou společnost.

Cena za self-hosting se může lišit v závislosti na vašem využití. Software na vlastním serveru si můžete přizpůsobit, tzn. xistuje zde méně omezení a máte možnost vytvářet designy, rozložení a vybírat si z řady funkcionalit.

1. Customizace

Sotfware pro projektové řízení si můžete přizpůsobit podle svých potřeb. Například nastavit si svůj dashboard a vybrat funkce, které chcete zvýraznit.

2. Úplná kontrola

Nástroj pro řízení projektů na vlastním serveru umožňuje úplnou kontrolu nad úkoly a projekty. Můžete si navrhnout nejen customizované rozhraní, ale i vaše metody ochrany soukromí a bezpečnosti, aby byl váš nástroj bezpečný. Každou změnu a instalace add-onu máte pod kontrolou.

3. Integrace systému

Software na vlastním serveru umožňuje integrovat nástroje, které aktuálně používáte. To šetří spoustu peněz a času při přenosu dat. 

4. Kapacita úložiště

Vyberte si kapacitu úložiště podle svých potřeb, kterou můžete kdykoliv rozšířit.

5. Snadné učení

Jak přizpůsobit a ovládat nástroje pro řízení projektů na vlastním serveru se naučíte rychle a snadno. Také budete včas informováni o budoucích aktualizacích a poplatcích za údržbu.

On-premises software

Easy Project na vlastním serveru nebo v cloudu?

Při výběru mezi on-premises nebo cloudovým Easy Projectem je potřeba zvážit různé aspekty v závislosti na vašich potřebách a požadavcích.

Zde jsou atributy, dle kterých doporučujeme se rozhodovat:

1. Bezpečnost dat v softwaru pro projektové řízení

Cloudové i serverové řešení Easy Projectu nabízejí maximální bezpečnost. Existuje však rozdíl ve výběru bezpečnosti, která vás zajímá. Například cloud nabízí dvoufaktorovou autentizaci a automatické aktualizace na pluginech třetích stran, které chrání vaše data před porušením.

Bezpečnost Easy Projectu v cloudu umožňuje obnovit vaše data prostřednictvím možností obnovy po havárii. Každopádně, vybrat si můžete mezi globálním cloudem a privátním cloudem.

S Easy Projectem v on-promises řešení si můžete nastavit vlastní bezpečnostní opatření a ochránit vaše data podle vašich potřeb. A když nevíte o metodách zabezpečení dat, jsou vám k dispozici odborníci z Easy Projectu.

2. Úložiště softwaru pro řízení projektů

Easy Project na vlastním serveru má i svá specifika (tedy rizika), která vám s cloudem nehrozí. Například, pokud váš server selhal nebo se stalo cokoliv jiného s vaším počítačem, můžete ztratit všechna svá data a nemůžete je rychle obnovit.

Když však používáte Easy Project v cloudu, jsou vaše data přenesena na jiný server, kdykoliv čelíte podobným problémům. To je důvod, proč mnoho podniků přechází od self-hostingu k cloudovému řešení.

3. Další funkce

Při používání cloudového řešení Easy Project nejste závislí na fyzickém serveru ani na rychlém internetovém připojení. Navíc, zálohovací servery jsou nákladné a jejich zřízení je časově náročné. Na druhou stranu, cloudový systém bude automaticky aktualizovat váš Easy Project. 

Vyberte si možnost nasazení

Svoboda nasazení znamená, že výběr mezi cloudovým řešením nebo on-premises softwarem pro správu projektů závisí nakonec na konkrétních požadavcích organizace, jako jsou bezpečnost dat, potřeby škálovatelnosti, IT zdroje a rozpočet. Mnoho podniků volí hybridní přístup, využívají obě řešení, cloudové i on-premises, aby využily silné stránky každého modelu nasazení. Vyzkoušejte svou ideální možnost s Easy Projectem!

Časté dotazy

Jaké jsou klady a zápory hybridního přístupu k nasazení softwaru?

Související články

5 min
Jak na zabezpečení projektových dat v éře AI

Nová funkcionalita Easy Projectu open-source nástroje – Easy AI udržuje vaše data v bezpečí a v souladu s předpisy GDPR. Objevte potenciál Easy AI!

Číst více
Why Choose an On-Premise Solution for Your Project Management Software?
2 min
Proč zvolit serverové řešení pro řízení vašich projektů?

Volba cloud vs. server se stala věčným tématem diskuse. Od chvíle, kdy firma Atlassian oznámila konec životnosti serveru Jira, je to téma ještě více aktuální. Co se vlastně stane?

Číst více
5 whys for moving projects to cloud
4 min
5 důvodů, proč migrovat Easy Project do cloudu

Kdysi dávno v 19. století si firmy musely samy vyrábět vlastní elektřinu. Žádná jiná dodávka jednoduše nebyla. Stejné to bylo i s projektovým software.

Číst více

Vyzkoušejte Easy Project na 30 dní zdarma

Všechny funkce, SSL ochrana, denní zálohy. Vyzkoušejte bez rizika ještě dnes.