cs
Jazyk
  • en
  • cs
  • hu
  • it
  • es
  • fr
  • de
  • ru

Poznámky k verzi: 14.0.0 + 14.1.0 (Major)

poslední aktualizace: 10.9.2024

Contents

Technologický stack
Provozování v Dockeru
Easy AI
Šablony úkolů
Reakce ke komentářům
Vynucené "nové" full-textové vyhledávání
Kontrastní mód
Rychlejší načtení příloh
Ovládání tlačítka užovatelského profilu
DMS upgrade
Assets & Configurations - vylepšení
Ukončení legacy Znalostní báze
Zeitwerk (pouze pro vývojáře)
Ukončení widgetu Google mapa
Odebrán zasratalý náhled úkolu


Technologický stack

Tato sekce je důležitá pro serverová řešení. Uživatelé cloudových řešení se tímto nemusí zabývat.

  • OS: Debian 12* na architektuře amd64
  • Redmine: upgradovatelný z verze 5.1.3
  • Ruby: 3.3.4
  • Bundler: 2.3.7+
  • Rubygems: 3.3.x
  • Databáze: Percona/MySQL 8.x
  • redis-server: 5+
  • NodeJS: 20.16
  • Docker engine: 24.0.5
  • Docker compose: 2.24.0

*Debian 11 je stále LTS, což znamená, že je stále podporován tvůrci Debianu. Nicméně některé nové balíčky, které přijdou v budoucnu, postupně přestanou fungovat na Debianu 11, což znamená, že není důvod zbytečně odkládat aktualizaci OS.

Ruby a NodeJS jsou striktně povinné, bez těchto verzí nebudete schopni spustit Easy Project. 🌞Nicméně🌞, pokračujte ve čtení pro dobrou zprávu...


Docker

Existuje řešení, díky kterému si i správci serverů s on-premise řešením mohou oddechnout a zapomenout na správu technologického stacku. Jmenuje se Docker a kombinuje bezpečnost on-premise řešení s (téměř) komfortem cloudového řešení.

Již nějakou dobu jsme si vědomi, že udržování prostředí kolem naší aplikace může být náročné. To může vést k neochotě cokoli aktualizovat. Ve světě rychle se měnících webových technologií (a ještě rychlejšího světa kyberkriminality) to dramaticky zvyšuje riziko používání softwaru se známými zranitelnostmi každý měsíc, kdy váš stack stárne.

Z tohoto důvodu jsme vynaložili značné úsilí na to, abychom povýšili Easy Project na software nativně kompatibilní s Dockerem. Správce serveru se zbavuje okolních starostí a instaluje potřebné aktualizace prakticky pomocí jednoho příkazu. To není nadsázka. Přesvědčte se sami v našem popisu Docker řešení.


Easy AI

Další nepochybně průlomový technologický pokrok si našel cestu do našeho aplikačního stacku. Verze 14 představuje první (z mnoha dalších) případů využití AI.

Lze je kategorizovat následně:

  • Osobní AI
    • Asistent znalostí - zeptejte se na cokoli a obdržíte odpověď na základě vámi specifikovaných informačních zdrojů, včetně vybraných dat z vaší aplikace Easy Project.
    • Souhrn úkolu - ušetřete čas a oči při čtení úkolů s dlouhou historií, získejte krátký souhrn takových rozsáhlých úkolů během několika sekund
    • Pomocník pro psaní - začněte připravovat zadání a nechte AI ho dokončit; inspirujte příjemce automatickým poskytováním nápověd a podrobností; transformujte existující text, aby lépe vyhovoval čtenáři; přeložte cizí text jediným kliknutím; kontrola pravopisu atd.
  • Projektové AI
    • Nahrajte smlouvu o dílo => AI vygeneruje strukturu úkolů (WBS) a plán (Gantt) na základě specifikací ve smlouvě
    • Stav projektu (na základě komentářů úkolů, stavů, důležitých informací v projektu) vygenerovaný jedním kliknutím
  • Servisní AI
    • Návrh odpovědi na ticket na základě vašich informačních zdrojů a historie Help desku, který agent zkontroluje a odešle zákazníkovi

Věříme v obrovský potenciál zvýšení produktivity a efektivity této vzrušující oblasti technologie a jsme přesvědčeni, že její integrace do již existujících nástrojů na denní bázi je klíčem k přirozenému přijetí.

Zjistěte více. Technická dokumentace (EN) zde.


Šablony úkolů

Možná jste zaznamenali opakující téma efektivity ve verzi 14. A pokračuje i další funkcí. Nejlepší pro opakující se, standardizované procesy, které vyžadují uživatelský vstup (zadání úkolu) na začátku.

Jak to funguje

  1. Vytvořte úkol se všemi poli nastavenými podle standardního procesu
  2. Menu Více na úkolu
  3. Vytvořit šablonu
  4. Uživatelé mohou šablonu použít ad hoc při vytváření úkolu, nebo můžete uložit odkaz do levého menu nebo na dashboard, aby byla snadno dostupná pro všechny relevantní uživatele.

Technická dokumentace je k dispozici zde.


Reakce ke komentářům

Velmi jednoduchá funkce, kterou již znáte z různých platforem. Ale jaký má tato funkce přínos v nástroji pro řízení práce? Potvrzení přijetí/přečtení komentářů od vašich kolegů, aniž by museli psát vlastní samostatný komentář. Jinými slovy, udržuje historii úkolů bez zbytečností s nízkou informační hodnotou.

Jak to funguje

Každý uživatel, který může úkol vidět, může přidat reakci. Reakce spouští emailová oznámení pro uživatele, kteří by standardně dostávali oznámení podle svých nastavení. Emailové oznámení obsahuje specifický předmět, díky kterému je snadné použít filtr pro jeho třídění ve vaší schránce.

Technická dokumentace je k dispozici zde.


Vynucené "nové" full-textové vyhledávání

S největší pravděpodobností se vás tato změna nedotkne, protože již používáte nové vyhledávání.

Tato změna se týká pouze malé části aplikací, které existovaly před verzí 11. Po upgradu na verzi 11plus byl představen nový vyhledávací engine. Někteří administrátoři mohli nový vyhledávač zakázat a přepnout zpět na starý. Od verze 14 byl starý vyhledávač odstran ěn.

Proč?

Poslední 3 roky bylo staré (pomalé) fulltextové vyhledávání dostupné jako záložní volba k rychlému vyhledávání na bázi Xapian. Od té doby se nové vyhledávání stabilizovalo a je neustále vylepšováno => není důvod udržovat záložní vyhledávací engine. Kromě toho staré vyhledávání nebylo udržováno a stalo se nekompatibilním s nejnovějšími technologiemi a standardy.

Staré (ukončené) vyhledávání


"Nové" vyhledávání


Pokud jste používali staré vyhledávání, vaši uživatelé si změny všimnou. To může být vždy alespoň trochu nepříjemné. Zde je několik ověřených argumentů, proč nové vyhledávání přináší větší hodnotu:

  • Rychlost - staré vyhledávání bylo velmi citlivé na objem dat. Když vyhledávání zahrnovalo uzavřené úkoly, mohlo realisticky trvat déle než minutu. Nové vyhledávání bylo testováno s miliony entit (a velmi dlouhou historií úkolů) a výsledky jsou vždy dodány do 2 sekund
  • Pokročilé možnosti a tooltip - nové vyhledávání umožňuje uživatelům větší kreativitu a tooltip elegantně vysvětluje dostupné variace
  • Uložte své preference - výchozí typy entit, seřazení a filtry si může uložit každý uživatel pro sebe, aby obdržel co nejvíce personalizovanou formu výsledků. Ad-hoc změna nastavení je samozřejmě k dispozici.
  • UI - zatímco staré vyhledávání vás navigovalo na novou stránku (v nejhorším případě jste ztratili svou aktuální práci), nové vyhledávání se otevírá v pop-up okně a kliknutí na výsledek vás zavede na novou kartu. Klávesová zkratka "/" pro spuštění vyhledávání (pokud zrovna nevkládáte text)
  • Další výhody a podrobnosti naleznete v technické dokumentaci

Jsme opravdu přesvědčeni, že bude trvat jen krátkou dobu, než vaši uživatelé ocení jeho výhody oproti starému vyhledávači.


Kontrastní mód (a vylepšení přístupnosti)

Možnost přepnout na černobílý (kontrastní) režim, který je primárně určen pro uživatele se zrakovým postižením. Toto je jen část větší sady vylepšení přístupnosti implementovaných ve verzi 14, kterou brzy externě auditujeme a certifikujeme.

Další část změn v oblasti přístupnosti, kterou si běžný uživatel může všimnout, je, že některé nabídky, které se dříve otevíraly při přejetí myší (bez kliknutí), se nyní otevírají až po kliknutí. Otevírání funkčních nabídek při přejetí myší bylo proti doporučeným a zaužívaným principům. Bylo na čase tuto chybu napravit.


Přílohy úkolů stránkovány

Zlepšení rychlosti při načítání příloh úkolů implementací nového přístupu, kde se zpočátku zobrazí pouze nejnovějších 25 příloh. Další přílohy lze zobrazit pomocí tlačítka „Načíst více“, což výrazně zrychluje načítání úkolů s velkým množstvím příloh.


Intuitivnost uživatelského profilu

Změny použitelnosti pro uživatelský profil v horní nabídce (v porovnání s verzí 13)

  • Kliknutí na avatar nebo šipku aktivuje podnabídku
    (dříve - kliknutí na avatar otevřelo okno vašeho profilu, kliknutí na šipku nic nedělalo)
  • Přejetí myší nad avatarem nebo šipkou nedělá nic
    (dříve - přejetí myší nad šipkou aktivovalo podnabídku, přejetí myší nad avatarem nic nedělalo)
  • Kliknutí na Můj profil v podnabídce otevře okno vašeho profilu
    (dříve - kliknutí na Můj profil v podnabídce vás přesměrovalo na celou stránku vašeho profilu)


Aktualizace DMS

Modul DMS doplnil několik verzí, s množstvím oprav, záplat, funkcí a technologických vylepšení.

Podrobnosti jsou dostupné ve specializovaném changelogu. Podívejte se na změny mezi verzemi 3.0.12 (která byla v nejnovější verzi 13 Easy Projectu) a 3.1.8 (která je součástí EP verze 14).


Assets & Configurations - vylepšení

Modul, který je klíčovou součástí naší ITSM funkcionality, dostává a bude nadále dostávat inovace v oblasti funkcionality a použitelnosti. Mezi konsolidované změny pro verzi 14 patří:

  • Assety a konfigurace ve fulltextovém vyhledávání - skvělé zejména pro větší sady dat
  • Lepší počáteční data - ukázkové tabulky pro nejběžnější případy použití; možnost importu tabulek z jiné aplikace (například PoC, které jste řešili s konzultantem)
  • Přizpůsobitelné kategorie majetku a konfigurací v administraci >> Kategorie.

Technická dokumentace je k dispozici zde.


Ukončení legacy Znalostní báze

Jeden z našich nejstarších modulů dosáhl konce svého životního cyklu. Jeho nástupce je vydán již téměř dva roky. Splňuje požadavky firem s komplexním know-how, které je třeba strukturovat a prezentovat skutečně profesionálním způsobem.

Podívejte se, jak vám nová znalostní báze může pomoci pozvednout sdílení firemních vědomostí.

Úvodní dokumentace, včetně migrace z legacy znalostní báze na novou, je dostupná zde.

Podrobnější technický a uživatelský manuál (EN) naleznete zde.

Proč?

Legacy znalostní báze působila vůči konkurenci v našem oboru jako minimální řešení a neměla potenciál k rozvoji požadovaným směrem. Byla to vlastně jen sada textových polí.

Specializovaná řešení pro sdílení znalostí již existovala a my jsme se stávajícím řešením nemohli konkurovat (bez astronomických investic). Jako vášniví zastánci open-source jsme neváhali ohledně výběru řešení založeného na MediaWiki (na kterém běží Wikipedie).

Toto řešení poskytl dlouhodobý uživatel (nyní partner) Easy Projectu. Nativní integrace tak robustního nástroje umožňuje naší aplikaci seriózně konkurovat řešením jako Confluence, přičemž zůstáváme věrni filozofii open-source a poskytujeme on-premise řešení pro ty nejnáročnější firmy.

Co dělat pokud používáte legacy Znalosti?

  • Ideálně, migrujte data z legacy KB na novou Znalostní bázi přes tlačítko - dostupné pouze před upgradem na verzi 14
  • Exportujte data z legacy KB v XML (strojově čitelném) formátu pro případný budoucí import do jiného systému - dostupné pouze před upgradem na verzi 14. Kontaktujte prosím svého obchodního zástupce nebo podporu.

Jak exportovat data z legacy znalostí ve formátu XML?

Cloudové řešení
Kontaktujte svého obchodníka nebo podporu, kteří zařídí dodání archivu s exportem bezpečným způsobem.

Serverové řešení

  1. Ujistěte se, že je vaše aplikace aktuální - přejděte na stránku /admin/version, datum sestavení musí být minimálně 1. září

    Starší balíčky neobsahují plně funkční KB exportér.
  2. Otevřete Rails konzoli ve vaší aplikaci.
  3. Spusťte kód:
    exporter = EasyKnowledge::Exporter.new
  4. Spusťte příkaz pro export:
    exporter.call
  5. Konzole zobrazí zprávu začínající "Dear clients..." a poskytne vám odkaz.
  6. Zkopírujte tento odkaz, vložte jej do svého prohlížeče a prohlížeč vás vyzve k uložení souboru archive.zip.


Zeitwerk (pouze pro vývojáře)

Tato sekce je určena pro vývojové partnery. Postupně aplikujeme kompatibilitu Zeitwerk do našeho kódu. Jak víte, je to nutnost pro upgrade na Rails 7, ke kterému bychom se chtěli dostat během příštího půlroku.

Pokud máte svůj vlastní plugin nebo kód v Easy Projectu, pečlivě si přečtěte a bez zbytečného zdržení následujte pokyny z Developerského portálu. Zeitwerk je v naší aplikaci stále volitelný, ale jakmile vyjde Redmine 6 (který běží na Rails 7), budeme se muset rychle přizpůsobit. Připravte se, prosím, než se to stane.


Ukončení widgetu Google mapa

Možná jste zaznamenali informace o našich nedávných certifikacích ISO 27001, 27017 a 9001. Takový krok přináší povinnost neustále odhalovat jakákoli bezpečnostní rizika. Jedno z těchto rizik přímo v naší aplikaci bylo identifikováno jako widget Google maps.



Náhled úkolů odstraněn

Další duplicitní, neudržovaná a zastaralá funkce byla ve verzi 14 zcela odstraněna. Funkce je více než dostatečně nahrazena rychlým editorem úkolů, jen dvě tlačítka napravo.

[image]knowledge-base/2024-09-03_00h10_16.png

Changelog

I ve velké verzi byly vykonány některé menší změny, ty jsou uvedeny v changelogu (EN).

Vyzkoušejte Easy Project na 30 dní zdarma

Všechny funkce, SSL ochrana, denní zálohy. Vyzkoušejte bez rizika ještě dnes.